El text argumentatiu


Resultado de imagen de diari


1. Explica la diferència entre un text argumentatiu, l'editorial i un article d'opinió. En publiques un de cada i n'expliques detalladament les característiques representatives.
La diferència es què un text argumentatiu exposa una tesi, l'editorial és un article que expressa l'opinió de l'equip de redacció o bé de la direcció d'un diari, i l'article d'opinió és un text periodístic en que l'autor exposa les seves idees sobre una qüestió determinada.

-TEXT ARGUMENTATIU:
(Introducció)

L’Institut Català de Tecnologia ha informat de l’augment del nombre de persones que
utilitzen Internet per comprar productes. És evident que el mitjà informàtic permet
estalviar temps en moltes activitats diàries, a més d’evitar desplaçaments.

(Desenvolupament)

D’una banda, són moltes les activitats que es poden organitzar virtualment: des de fer
una senzilla compra fins a realitzar complicades transferències bancàries, passant per
reservar un bitllet d’avió o comprar una entrada per al teatre.
D’altra banda, més enllà de la comoditat evident que suposa aquest avenç tecnològic i
l’estalvi de temps, desplaçaments i diners, no hem d’oblidar que al cap i a la fi un
ordinador està substituint el treball que hauria de fer una o diverses persones.
En conseqüència, aquest canvi d’hàbits ens acabarà fent perdre el plaer del dia en
família que ens proporciona anar a fer la compra el dissabte o poder parlar amb la noia
de l’agència de viatges, que sempre ens recomana la millor opció.

(Conclusió)

Per tant, considero que si aquest recurs no es gestiona de forma adequada, podria portar
a una notable disminució en les relacions humanes directes.

-EDITORIAL:           El país

Límites del Estado de derecho

La condena de Estrasburgo a España por trato degradante a dos etarras recuerda que no hay carta blanca para la fuerza policial



Mattin Sarasola e Igor Portu (con jersey azul) al salir del juzgado en San Sebastián. Mattin Sarasola e Igor Portu (con jersey azul) al salir del juzgado en San Sebastián. EL PAÍS
Para un país democrático, acatar los marcos jurídicos internacionales que ha suscrito no puede ser jamás mala noticia ni motivo de cuestionamiento, sino una oportunidad para constatar la naturaleza garantista de los derechos y libertades de sus ciudadanos.
La condena del Tribunal de Estrasburgo a España por el “trato inhumano y degradante” a Portu y Sarasola, etarras encarcelados por el atentado contra la T-4, subraya los límites de un Estado de derecho a la hora de perseguir el crimen por más aberrante que sea. Y recuerda sus obligaciones a las fuerzas de seguridad y a los tribunales de justicia, que son los que han logrado, con su eficacia, y no sin grandes sacrificios, derrotar al terrorismo.

-ARTICLE D'OPINIÓ:

Un país de porcs


Esther Vivas

El maltractament animal és general en el sector porcí. Els animals deixen de ser éssers vius per convertir-se en mercaderies, amuntegats en espais minúsculs; atipats de pinso i antibiòtics

Vivim en un país de porcs, i ho dic en sentit literal. A Espanya se sacrifiquen cada any 46 milions d’a-quests animals, un per habitant, la xifra més alta de tot Europa. Una carn que es destina la majoria a l’exportació. Els porcs creixen i malviuen aquí, amuntegats en molt poc espai, sobre sòls enreixats i envoltats de purins, mai podran veure la llum del dia. Després els maten, i se’n van. ¿Que deixen rere seu? Molta merda.

2. Quina és l'estructura habitual dels textos argumentatius?

Introducció, Argumentació, Conclusió

3. Cerca informació sobre el que és la Carta dels lectors d'un diari i les seves característiques principals. Posa'n un exemple.
 Les cartes dels lectors de un diari expressa l'opinió de l'autor sobre un fet concret, ha de ser breu i ha de expressar clarament el seu objectiu, ha de estar signada i amb les teves dades.
4. Tria un d'aquests temes i escriu-ne un text argumentatiu:

   B) Després dels 16 anys: estudiar o treballar?

 Aquest és un dels debats més clàssics en la vida de qualsevol persona, i és que els dos casos afecten directament a les esferes més importants que formen el nostre autoconcepte. Decidir un o altre camp, o tots dos, és inevitablement una cosa que canviarà la nostra manera de viure el dia a dia i les nostres expectatives de futur. Abans de res cal remarcar que la situació personal de cada un de nosaltres per triar el que més convengui. Pot semblar una bajanada però de poc serveix comparar els avantatges i inconvenients de cada opció quan per circumstàncies externes al nostre control haurem de prendre una decisió que no ens atrau.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Els neologismes i abreviacions

La dièresi

Elogi de viure